Rodzaje płyt grzewczych

Najpopularniejszymi typami płyt grzewczych są płyty gazowe, indukcyjne oraz ceramiczne. Podczas zakupu płyty należy pamiętać, aby odpowiednio dobrać jej rozmiar do miejsca, gdzie ma być zabudowana oraz o jej kształcie, wielkości i rozmieszczeniu palników.

Płyta gazowa - Jest tańsza w zakupie i eksploatacji, daje też możliwość szybkiej regulacji temperatury. Do płyty gazowej wymagane jest jednak podłączenie specjalnej wentylacji w pomieszczeniu, w którym będzie się znajdowała. Płyty gazowe są obecnie bardzo atrakcyjne wzorniczo, a także coraz bezpieczniejsze. Płyty podpalnikowe najczęściej wykonywane są ze stali nierdzewnej, szkła ceramicznego w różnych kolorach.

Płyta indukcyjna - Mechanizm działania płyty indukcyjnej oparty jest na najnowocześniejszych technologiach energooszczędnych. Grzeją poprzez indukcję elektromagnetyczną, czyli zmienne pole elektromagnetyczne. Szybkie zmiany tego pola powodują powstawanie w dnie naczynia prądów wirowych, które z kolei rozgrzewają garnek i znajdującą się w nim potrawę. Dzięki temu ciepło wytwarzane jest jedynie na dnie naczynia, a nie na powierzchni płyty. Płyta indukcyjna nagrzewa się tylko tyle, ile ciepła przekaże jej gorący garnek i to jedynie w polu grzewczym - reszta płyty pozostaje zimna. Najważniejsze zalety płyt indukcyjnych to przede wszystkim szybsze gotowanie i smażenie, niższe zużycie energii elektrycznej, łatwiejsze czyszczenie oraz większe bezpieczeństwo, wygoda i kontrola procesu gotowania.

Płyta ceramiczna - Pod ceramiczną powierzchnią znajdują się elementy grzejne: są to najczęściej spirale elektryczne lub lampy halogenowe. Najnowsze płyty ceramiczne charakteryzują się doskonałą zdolnością przewodzenia ciepła. Na płycie wyodrębnione są pola grzejne. Powierzchnia wokół nich pozostaje chłodna – nie ma niebezpieczeństwa oparzenia. Inne zalety płyt ceramicznych to łatwa kontrola za pomocą przycisków dotykowych, zabezpieczenie przeciw dzieciom (blokada), timer, a w droższych modelach czujniki smażenia oraz automatyka gotowania.

Aby porównać wydajność płyt grzejnych przeprowadzono test „ Czas gotowania”. Test miał wykazać jaki jest potrzebny czas, aby podgrzać 2 litry wody od temperatury 15 °C do 90 °C.
- płyta indukcyjna – 3:39 min
- płyta gazowa – 7:01 min
- płyta ceramiczna – 9:54 min

 

Skontaktuj się z nami

530 588 824 oraz 887 630 870

Studio Ul. Wilczyńskiego 28

507 055 871 Krystian Topa

e-mail: wyślij wiadomość
meble@expok.pl  , expokpl@wp.pl
http://www.expok.pl
http://www.meblekuchenneolsztyn.pl

Odwiedź nas

Studio kuchenne Expok
ul. Wilczyńskiego 28
10-693 Olsztyn

pon - pt: 10:00-18:00
sob: 10:00-14:00